Whirly

2009-09-27
16:46:29

Operation och IVA

Torsdagen tillbringade jag på operation på lycksele lassarett. Jag tog på mig dom blåa kläderna med mudd och vandrade ner på avdelningen där jag fick mig ett fint hårskydd. Direkt på morgonen var jag med på en Abdominell Hysterektomi (livmodern opereras bort via ett snitt i bukväggen nedanför naveln), sen en TUR-P (hyvling av förstorad prostata) och ett ljumskbråck. Det var väldigt intressant att se hur allt går till på riktigt och inte bara i böckerna. Men eftersom man stod hela dagen under alla operationer så var jag lite trött i både ben och rygg under sista operationen. Den första operationen så fick patienten en spinalbedövning plus att hon sövdes och jag fick se hur en intubering går till och när patienten låg i respirator under operationen. Den andra så fick patienten bara en spinalbedövning och var därför vaken under hela ingreppet. Den tredje och sista så använde man sig av lokalbedövning och även lite lugnande eftersom det är så svårt att bedöva allt. Man känner ju fortfarande hur dom sliter och drar i operationssåret vilket många kan tycka känns obehagligt.

Dagens lugnande/sövande medel som är så muskelavslappnande att man till och med slutar andas i hög dos, är den så kallade Michael Jackson-drogen (Propofol på fackspråk). Så nu förstår jag bättre varför han dog.. inte var det någon hjärtinfarkt inte.. han slutade andas för att hans läkare gav honom för stor dos och inte övervakade hans andning. Slutar man andas så slutar hjärtat att slå och står det stilla för länge så orkar det inte starta igen.....

Fredagen tillbringade jag på IVA på lycksele lassarett. Där fick jag se alla deras rutiner och vilken skillnad det är på upplägget och tänket. Eftersom dom håller på med antibiotika varje dag så har dom ett såkallat "säkert system" som gör att man aldrig kommer i kontakt med antibiotikan. Det var verkligen ett otroligt system! Det är synd att inte alla avdelningar har råd att ha detta system... Kommer min hud i kontakt med en droppe antibiotika en gång i veckan kanske, så lär sig olika bakterier i min kropp att slåss mot den och blir tillslut resistent mot den. Vilket inte är så bra när jag väl blir så sjuk att jag behöver antibiotika så är det ingen sort som biter på mina bakterier!! Så det är viktigt att vara försiktig!